maanantaina, joulukuuta 08, 2008

minua suututtaa taas kerran niin että
katsoin a-talkin ylen areenasta, viime torstailta. siinä keskusteltiin siipikarjatuotannosta, viitekehyksenä löyhästi lähiaikoina sattunut isku siipikarjatilalle.

argh. mitä syyttelyä ja typeryyttä ja raivostuttavaa
eniten kuitenkin se miten keskustelu oli jatkunut ylen keskustelupalstalla ohjelman jälkeen
en pystynyt lukemaan keskustelusta kuin kolme ekaa sivua (niitä oli yli kymmenen) kun alkoi kuvottaa. idioottimaisuus meissä ihmisissä. taas tuli vain tajuaminen kuinka marginaaliin ihmisryhmään sitä itse kuuluukaan. miten paljon onkaan kylmiä, julmia ja välinpitämättömiä möhömahoja. minun on välillä vaan niin vaikea käsittää, ymmärtää, hyväksyä, suvaita sen kaltaisia ihmisiä, jotka toivovat että minä tyyliin kuolisin sen tähden että olen kasvissyöjä. sen tähden että haluaisin tämän maailman olevan kaunis. sen tähden että tämä pallo säilyisi vielä senkin jälkeen kun tämä nyt elävä IHMISsukupolvi on kuollut.
minua kuvottaa kuva suomesta jossa keski-ikäiset broilerimahat sianlihasta tihkuvine pullottavine poskineen örisevät että "eihän me kaikki voitas jotain porkkanaa purra, kyllä päästötkin on pienemmät kun syödään kanaa ja missäs pelloilla se porkkana sitten viljeltäis, vankilaan vaan salaattihuulet!"
niin. ja niitä kuvottaa varmaan ajatus maailmasta, joka olisi vapaa tappamisesta, kiduttamisesta, pimeistä halleista, televisiomainoksista, muovipakkauksista, turvevoimaloista, tehtaiden savuista, läpi vuorokauden valaistuista kaupungeista, lihan tyrkyttämisestä.

ja jälleen kerran törmäsin siihen iänikuiseen ihanaan kommenttiin, että
"Nämä oikeutta eläimille -naiset ja miehet, menkää vapauttamaan vanhukset vanhainkodeista, huolehtikaa heidän hyvinvoinnistaan. Viekää kävelylle, viekää teatteriin, konsertiin tai hoitakaa vuoteenomia vanhuksia joka tavalla. On aikoihin eletty, kun kanan ja sian hyvinvointi on tärkeämpi kuin ihmisen ja nimenomaan vanhan ihmisen!"

aivan kuin se että kantaa huolta elämien ja luonnon hyvinvoinnista tarkoittaisi sitä ettei välitä ihmisistä. Ja samaan hengenvetoon toivotaan oikeutta posauttaa aktivisteja haulikolla kalloon. Sekö on ihmisistä huolehtimista?

usko menee pikkuhiljaa tähän ihmiskuntaan. loppukin pikku hippunen, joka yrittää sinnikäästi olla tallella.

(mutta ilonaihe on sekin, että Björk kamppanjoi luonnon puolesta! ja kapitalismia vastaan! ja että lauantaina olisi Turussa sellainen seminaari, jossa on varmasti samoin kanssani ajattelevia ihmisiä kuuntelemassa viisaita puheita - ehkä masentavia - maailmamme tilasta - 11.hetki )

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

voi pystyin niin hyvin kuvittelemaan nuo possuposket. eikä minua harmittanut niin kovin enää. keskustelupalstoille kirjoittelevat usein ihmiset, joilla tuntuu viiraavan päästä.

oikeasti jos toisin ajattelevat halutaan tappaa tai vankilaan, niin ei kyse ole enää kovin tasapainoisen ihmisen kommenteista. sitäkin voi miettiä, minkälainen ihminen alkaa anonyymiteetin saatuaan käyttäytymään noin.

mutta yleinen keskustelu ja medioissa käyty debatti on kyllä suomessa surkeaa. alkaa miettiä että miten typeriä suurin osa ihmisistä oikein on kun keskustelun taso on sellainen ja median edustajien kysymyksenasettelut ja mielipiteet ovat mitä ovat.

ilmeisesti keskustelun tavoitteena on pysyä sellaisella tasolla, että kenenkään ei tarvitse miettiä maailmankuvaansa ja arvojansa kriittisesti, kun se voisi tuntua pahalta.

argh tulee mieleen sen öljydokkarin yhteydessä (siis se missä yks perhe yrittää elää ilman öljyä vuoden) tehty ohjaajan haastattelu, jossa oli ingressiin nostettu ajatuksia miten pahalta tuntuu luopua päivittäisestä yksityisautoilusta tai vähentää kulutustaan ja mitenpitää antaa keskiluokalle lempeä lasku.

tämäkö on vastuullisuuden taso?
ekokatastrofi on kulman takana, ja pitää odottaa, että kenellekkään ei tulisi paha mieli oman turhan kulutuksen vähentämisestä. argh...!

mutta nuorissa on paljon ihmisiä jotka ajattelee toisin tavoin. ja eihän meidänkään kaveripiirissä ole enää juurikaan ketään joka söisi lihaa. <3

t. riikka

Anonyymi kirjoitti...

paitsi minä.
minä syön lihaa.

-Heidi

Anonyymi kirjoitti...

hehe lihansyöjä ilmoittautui! nyt voidaan kiusata heidiä.

eikun ei tieteskään. <3

suukkoja!

t. r

Unnaaarna kirjoitti...

niin. musta on kuitenkin eroa siinä että syö lihaa ja että vaatii lihaa ja sylkee kasvissyöjien päälle. Mun vanhemmat syö lihaa, mun poikaystävä syö lihaa, mutta se ei ole niille mikään juttu. Liha ei ole mikään itseisarvo. Ne ei vain ole halunneet julistautua mihinkään tiettyyn, rajautua. Mutta jos miettii vaikka Karia, niin aika harvoin se syö lihaa, sillä me tehdään yhdessä kaikki ruoka eikä se ole mikään ongelma. Kertaakaan ei oo tullut tilannetta, että jommallekummalle tulisi paha mieli kasvissyönnistä! saati sitten jätteiden lajittelusta tai valojen sammuttelusta.

Niin. mä oon sitä mieltä, että me ihmiset ollaan totuttu saamaan liikaa sitä mitä halutaan. ei ole juuri mitään mitä emme voisi saada, materiaalisesta. Me opitaan jo vaippaikäisinä kuluttumaan (vrt babybrazit). Jos jotain ei ole jossain kaupassa, me mennään toiseen kauppaan. Pöyristytään hinnoista, jos ne on laskettu sen mukaan että tuottaja/valmistaja saa siitä tuotteesta jotain ja että ne on tuotettu inhimillisissä, eettisissä ja ekologisissa olosuhteissa. Huorakin pitäis saada eurolla. Ja jos huora pitäis saada eurolla niin mikä on kanan, sian tai lehmän hinta? Saati puun?